(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Przyjmując za Henrym Kissingerem tezę, że świat wszedł po 1989/1991 roku w okres przejściowy od świata dwubiegunowego poprzez obecny świat jednobiegunowy (hegemonii Stanów Zjednoczonych) po świat wielobiegunowy, po nim następujący, należy zgodzić się z tezą, że okres przejściowy musi cechować się daleko idącą dynamiką przemian. Przeanalizowno polskie próby usytuowania się w świecie okresu przejściowego, dokonano analizy uwarunkowań zewnętrznych i wewnętrznych polskiej polityki zagranicznej w tym czasie, a następnie wkomponowano je w analizę wybranych polskich inicjatyw regionalnych okresu przejściowego. Skoncentrowano się przy tym na czterech głównych inicjatywach, czyli na współpracy Wyszehradzkiej, „Formacie bukaresztańskim”, Trójmorzu i na podjętym przez Polskę środkowo-wschodnioeuropejskim fragmencie chińskiej inicjatywy Nowego Jedwabnego Szlaku, znanym jako inicjatywa „16+1”.