(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
W artykule omówiono wpływ europejskiego kryzysu migracyjnego na politykę zagraniczną prowadzoną przez Polskę w latach 2015–2018. Celem przeprowadzonego badania była odpowiedź na pytanie, w jakim zakresie i w jakim stopniu oraz pod wpływem jakich czynników kryzys imigracyjny z 2015 roku wpłynął na prowadzoną przez rząd RP politykę zagraniczną. W pierwszej części opracowania przeanalizowano przyczyny i przebieg kryzysu imigracyjnego po 2015 roku. W kolejnej części przedstawiono ewolucję stanowiska Polski wobec kryzysu imigracyjnego. W podsumowaniu zawarto główne wnioski.