(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Scena polityczna Republiki Federalnej Niemiec tradycyjnie była uważana za wyjątkowo stabilną. Jednak w drugiej dekadzie XXI wieku zmiany na niej wyraźnie przyspieszyły, a ich dokonywanie długofalowo kształtują ją na nowo. Zmiany te są uwarunkowane zarówno wewnątrzpolitycznie, jak i trendami w skali globalnej. W ocenie autora na niemieckiej scenie politycznej nie następuje gwałtowna zmiana, ale widoczne jest osłabienie lewicy, zmiana partii, która odgrywa rolę partii zawiasowej, oraz prawdopodobne następuje przesunięcie się chadecji w prawo pod naciskiem tendencji radykalnych. Największe zagrożenie stanowi rosnąca różnica między tak zwanymi starymi i nowymi krajami związkowymi, gdyż te ostatnie okazują się znacznie bardziej podatne na wpływ ruchów radykalnie prawicowych.