(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Przedmiotem przedstawionej w pracy analizy było określenie miejsca i roli Republiki Austrii w Unii Europejskiej. Ukazano w niej początki członkostwa tego państwa w UE oraz kryzys polityczny z początku 2000 roku po utworzeniu koalicji rządowej przez ÖVP i FPÖ na szczeblu federalnym, którego przejawem było nałożenie sankcji politycznych przez pozostałe kraje UE. Analizie poddano stanowisko Wiednia wobec perspektywy rozszerzenia UE na przestrzeni ostatnich dwóch dekad. Przedstawiono także sytuację tego państwa na tle wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa (WPZiB), relacji z NATO oraz dyskusji nad tak zwanym „Öxitem”, czyli perspektywą opuszczenia przez Austrię UE. W tekście ukazano też postawę austriackiego społeczeństwa wobec wybranych aspektów integracji europejskiej, jak również wpływ współczesnych kryzysów w UE na sytuację wewnętrzną oraz międzynarodową środkowoeuropejskiego państwa.