(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Centralny Okręg Przemysłowy (COP) od lat jest obiektem rozważań naukowych, analiz i prac badawczych. W opracowaniu przedstawiono genezę jego powstania i poszczególne etapy wdrażania projektu, a także sylwetkę głównego twórcy COP, ministra skarbu i wicepremiera Eugeniusza Kwiatkowskiego, zarysowując jego plan, który doprowadził do stworzenia strategii dla Polski. Poprzez wymienienie najważniejszych inwestycji zrealizowanych w ramach COP, ukazano ich ogromny rozmach. Umiejętność zaangażowania kapitału ludzkiego na tak olbrzymią skalę pokazała charakter tamtego pokolenia, jego wielką chęć do budowania kraju bezpiecznego, dostatniego we wszelkie dobra dla przyszłych pokoleń. Utworzenie COP było zdecydowanie sukcesem Polski i Polaków, ponieważ podniosło ich jakość życia oraz stanowiło gwarancję równomiernego rozwoju gospodarki krajowej. W opracowaniu porównano COP ze Strategią na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, określając cechy wspólne oraz wskazując kierunki rozwoju gospodarczego Polski w obu okresach historycznych.