(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2019)
Autor wskazuje w swoim artykule prawdziwy, empiryczny fundament filozoficznej i politycznej refleksji Tomasza Hobbesa, usprawiedliwiający jego statolatrię sformułowaną w Lewiatanie. W jego opinii ten fundament Hobbes przedstawia w zapomnianym i rzadko analizowanym traktacie Behemoth, będącym narracją o wydarzeniach angielskiej wojny domowej. W traktacie tym filozofia polityczna Hobbesa spotyka się ze swym społecznym kontekstem i historią tworząc dialektyczny układ składający się z empirycznego chaosu i filozoficznego ładu identyfikowanych z dwoma biblijnymi bestiami. Dlatego oba dzieła należy interpretować jako części dyptyku – filozoficzny i empiryczny wykład wyjaśniający stanowisko zawarte w Lewiatanie. Autor wskazuje również, że w opinii Hobbesa prawdziwa moc nie tkwi w sile fizycznej, lecz w mocy idei, które są prawdziwym narzędziem walki o władzę.