(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Celem artykułu jest opisanie sytuacji pracujących w Polsce w latach 2009– 2018 oraz identyfikacja czynników, które miały na tę sytuację wpływ. Rozważana jest następująca hipoteza badawcza: sytuacja na rynku pracy w Polsce polepszała się. Zadano przy tym pytania badawcze o to, czy i jak zmieniała się sytuacja pracujących, zatrudnionych oraz koszty pracy, liczone w wysokości przypadającej na jednego zatrudnionego i jedną przepracowaną godzinę. Ocenie poddano również informacje dotyczące bezrobocia z uwzględnieniem bezrobotnych nowo zarejestrowanych i wyrejestrowanych, stopy bezrobocia oraz ofert pracy. Na podstawie tych danych przeprowadzono analizę zmian oraz obliczono dynamikę wzrostu. Korzystano przy tym z danych statystycznych o rynku pracy Głównego Urzędu Statystycznego w Warszawie, publikowanych w Rocznikach Statystycznych Rzeczypospolitej Polskiej za lata 2009–2018 – był to ważny dla Polski okres, który obejmował zarówno lata rozwoju gospodarczego, jak i kryzys gospodarczy oraz czas po kryzysie.