(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Niezwykle dynamiczny rozwój rozumianego w szerokim sensie chińskiego rynku dzieł sztuki w ostatnich dziesięcioleciach odzwierciedla rosnącą rolę chińskiej gospodarki na świecie oraz wzrost zamożności chińskiego społeczeństwa. W latach 2008–2011 rynek ten odnotował niespotykany w jakimkolwiek innym regionie świata wzrost na poziomie 500 proc. W 2018 roku udział Chin w globalnym rynku dzieł sztuki na poziomie 19 proc. potwierdził silną pozycję tego państwa jako jednego z trzech największych rynków dzieł sztuki świata. W tym samym czasie chiński rynek aukcyjny zajmował na świecie drugie miejsce. Pozycję światowego lidera Chińska Republika Ludowa zawdzięcza przede wszystkim znaczącym reformom gospodarczym ostatnich lat, skutecznej realizacji polityki otwartych drzwi oraz ogromnemu potencjałowi kulturowemu. Kultura chińska jest bezcennym skarbem całej ludzkości utrwalonym w obiektach podlegających obrotowi ekonomicznemu. Niewiele jest krajów, które pod względem bogactwa działalności artystycznej mogłyby konkurować z Chinami, jednym z największych państw źródłowych dóbr kultury na świecie i jednocześnie jednym z największych rynków dzieł sztuki. Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych zagadnień chińskiego rynku dzieł sztuki w ostatnim dwudziestoleciu.