(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Artykuł ma na celu analizę wpływu rządowego programu wsparcia „Rodzina 500+” na sytuację społeczno-ekonomiczną w Polsce. Program funkcjonuje od kwietnia 2016 roku i polega na wypłacie miesięcznych świadczeń rodzicom wychowującym dzieci. Świadczenie przysługuje na każde dziecko, które nie ukończyło 18. roku życia. Program ma odwrócić spadek liczby urodzeń, obserwowany od kilku lat, oraz poprawić warunki życia najuboższych rodzin, a w szczególności wyeliminować skrajne ubóstwo. Dane statystyczne pokazują jednak, że pomimo ambitnych założeń program nie przyczynił się do poprawy sytuacji demograficznej kraju i finansowej rodzin.