(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie dynamiki powstawania spółdzielni socjalnych oraz ich możliwości w sferze społeczno-ekonomicznej. Spółdzielnie socjalne są jednym z podmiotów ekonomii społecznej w Polsce. Stanowią jednocześnie podmiot klasyfikowany najbliżej i najczęściej jako przedsiębiorstwo społeczne ze względu na społeczną misję, jak również część zysku przeznaczaną na ten cel. Państwo polskie ma nadal trudności we wprowadzeniu społecznej gospodarki rynkowej, a socjalne transfery nie są w stanie załatwić wszystkich problemów, gdyż koncepcja ta działa jedynie wtedy, gdy nie jest traktowana wyrywkowo, jest stosowana według wszystkich zasad, tzn. spójnie, w długim okresie i przede wszystkim w kategoriach ładu gospodarczego. W związku z powyższym, jak również w obliczu problemów społeczno-gospodarczych, jakie będzie generować epidemia, autorzy opracowania upatrują w spółdzielni socjalnej jako przedsiębiorstwie społecznym – podmiotu wyręczającego państwo w mierzeniu się z takimi problemami jak bezrobocie, bezdomność czy niepełnosprawność.