(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2021)
W nowoczesnych stosunkach międzynarodowych zasoby takie jak ropa naftowa odgrywają kluczową rolę w handlu i polityce. Można zatem stwierdzić, że jest ona skutecznym narzędziem polityki zagranicznej. Każdy podmiot, który ma do niej dostęp, musi jednak opracować własną strategię skutecznego jej wykorzystania. W artykule skupiono się na Libii i Wybrzeżu Kości Słoniowej jako dwóch przykładach bardzo różnych podejść do koncepcji ropy naftowej jako zasobu geogospodarczego. Przedstawiono i wyjaśniono w nim, w jaki sposób geopolityka i geoekonomia różnią się od siebie, a następnie omówiono, jak produkcja ropy naftowej i handel nią mogą być wyrazem polityki zagranicznej. W dalszych rozdziałach wyjaśniono, w jaki sposób koncepcja budowania statusu i prestiżu poprzez ropę naftową zależy od różnych czynników. Rozpoczęto od objaśnienia historycznego aspektu wydobycia ropy naftowej w tych krajach. Dalej, przeanalizowano dane gospodarcze i statystyczne dotyczące rezerw i wydobycia ropy naftowej, a także dodatkowe kluczowe wskaźniki, takie jak wzrost PKB i stabilność polityczna. Czynniki te, analizowane wspólnie, stanowią podstawę do zrozumienia, w jaki sposób sytuacja polityczna w Libii i Republice Wybrzeża Kości Słoniowej może wpłynąć na wydobycie ropy naftowej. Ponadto, pozwalają one na poruszenie kluczowej kwestii w kolejnych rozdziałach artykułu. W szczególności, eksport ropy naftowej może być wysoce skutecznym środkiem budowania stosunków gospodarczych, a co za tym idzie, prestiżu politycznego. Jednakże, artykuł ten prowadzi dodatkowo do ważnych wniosków. Proces wydobycia ropy naftowej może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy pozwala na to wewnętrzny klimat polityczny danego kraju, ponieważ nieskuteczne i dotknięte kryzysem rządy nie są w stanie prowadzić swojej polityki zagranicznej.