(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Artykuł przedstawia analizę związku zastosowania technologii teleinformatycznych (ICT) z odpowiedzialnością społeczną przywódców politycznych oraz urzędników publicznych w samorządach lokalnych w Południowo-Zachodniej Nigerii. W Południowo- Zachodniej Nigerii wyraźnie widać, że istnieje niewiele lub brak jest prób zbadania roli zastosowania technologii teleinformatycznych oraz ich wpływu na odpowiedzialność społeczną przywódców politycznych i urzędników publicznych. Jednocześnie, uwzględniając to jako punkt wyjścia dla tego zagadnienia, do analizy wykorzystano dane pierwotne zgromadzone z zastosowaniem metody podejścia mieszanego w badaniu obejmującym teleinformatyków w samorządach lokalnych, wyborców, przywódców społeczności lokalnych i młodzieżowych oraz teleinformatyków w organizacjach pozarządowych. Zgodnie z ilościowym założeniem, ankiety skierowano do 418 respondentów, a z 18 informatorami celowo przeprowadzono wywiady. Dane zostały poddane analizie z zastosowaniem oprogramowania SPSS, zestawienia wykorzystano do analizy współczynnika korelacji, a analiza zawartości posłużyła do prezentacji odpowiedzi udzielonych w wywiadach. Wyniki pokazały dodatnią korelację +0,576 między zastosowaniem technologii teleinformatycznych a odpowiedzialnością społeczną przywódców politycznych i urzędników publicznych w samorządach lokalnych. Z badania wynika, że prawidłowe zastosowanie narzędzi teleinformatycznych w społecznościach wiejskich podniesie jakość zarządzania lokalnego.