(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
W ujęciu klasycznym etyki, mieszą się takie kategorie jak: człowieczeństwo, ludzką postawę wobec kogoś, uprzejmość, wykształcenie, kulturę osobistą, czy właśnie życzliwość. Jedną ze specyficznych – pod względem społecznym i ekonomicznym – jest relacja pracownik – przełożony. Celem artykułu była próba odpowiedzi na następujące pytania badawcze: na ile życzliwość jako kategoria etyczna może wpływać bądź wpływa na relacje pracownik-przełożony oraz czy i ewentualnie gdzie życzliwość znajduje swoje miejsce w perspektywie obowiązującego prawa pracy oraz w aspekcie nauk społecznych w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi. Odpowiedź na tak udzielone pytanie w oparciu o analizę wybranych obszarów prawa pracy a także w relacji do wybranych współczesnych nurtów filozofii jest pozytywna. Pozostają jednak kwestie dyskusyjne w obszarze innych nurtów etyki (np. utylitaryzm) i ekonomii (relacja zysku do relacji międzyludzkich w przedsiębiorstwie).