(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest wskazanie działań Unii Europejskiej na rzecz walki ze skutkami pandemii koronawirusa oraz przybliżenie aktywności polityków w okresie od początku 2020 r. aż do drugiej połowy 2022 r. Wspólnota borykała się z problemami natury systemowej, gospodarczej i politycznej. Pierwsze miesiące pandemii wykazały słabość w reagowaniu na zagrożenie, z jakim przyszło się zmierzyć politykom UE. Poszczególne państwa były wręcz zmuszone radzić sobie same i prowadzić działania nierzadko niezgodne z oficjalną agendą Wspólnoty, nakierowaną na solidarność i proklamowanie współpracy. Inicjatywy europejskie polegające na luzowaniu reguł udzielania pomocy publicznej, wdrożenie „Planu odbudowy dla Europy”, a następnie wprowadzenie masowej akcji szczepień, działań w obszarze medycyny i Unijnego Certyfikatu COVID są wypadkową skonstatowania, że należy dostosować działania do aktualnej sytuacji pandemicznej, która oddziałuje na mnogą ilość płaszczyzn.