(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
W artykule została podjęta ocena zagrożeń, które powoduje chińska Inicjatywa Pasa i Szlaku (ang. Belt and Road Initiative) dla bezpieczeństwa ekonomicznego Polski w okresie 2015–2023. Wykorzystany został przegląd literatury w temacie Inicjatywy Pasa i Szlaku (IPS), a także analiza dostępnych danych, wiedza ekspercka wynikająca ze zrealizowanych projektów inwestycyjnych w Polsce w ramach IPS, dotychczasowe publikacje autora w tym temacie oraz doświadczenie zawodowe autora w projektach w jednej z chińskich firm technologicznych w regionie Europy Środkowowschodniej. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy chińska inicjatywa Pasa i Szlaku zagraża bezpieczeństwu ekonomicznemu Polski. Wartością dodaną jest analiza wpływu Inicjatywy Pasa i Szlaku na rozwój gospodarczy Polski w ramach zmian w funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Autor odwołuje się do teorii cyklów hegemonicznych Modlińskiego w celu odpowiedzi na postawione pytanie, a także omawia możliwości alternatywnych rozwiązań do chińskiej Inicjatywy Pasa i Szlaku. Lukę badawczą stanowi kwestia oceny zagrożenia bezpieczeństwa ekonomicznego Polski w związku z realizowaną inicjatywą IPS.