(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Niniejsze opracowanie stawia sobie za cel odpowiedź na pytanie zawarte w tytule: czy projekt Road and Belt może być alternatywą dla dotychczasowych szlaków przepływów globalnych? Osią logiczną artykułu jest rola systemu logistycznego w konkurencyjności krajów i efektywności projektów takich jak BRI. Artykuł ma charakter przeglądu literaturowego. W artykule omówiono historię inicjatywy BRI oraz główne jej uwarunkowania, przedstawiono koncepcję systemu logistycznego kraju oraz jego wpływ na konkurencyjność gospodarczą kraju, a także rozwój systemu logistycznego Chin, stanowiący fazę wstępną, inicjującą projekt BRI. Ponadto wskazano inwestycje Chin w krajach członkowskich BRI ze szczególnym uwzględnieniem projektów transportowo-logistycznych.