(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Celem artykułu jest przeanalizowanie znaczenia Pakistanu jako jednego z wpływowych państw regionu Indo-Pacyfiku dla szeroko pojmowanego bezpieczeństwa Chin w okresie rządów Xi Jinpinga w kontekście amerykańskiej strategii w regionie. Pakistan jest niewątpliwie jednym z uczestników rywalizacji między USA a Chinami. Jego geograficzne położenie ma dla Pekinu znaczenie geostrategiczne i geoekonomiczne. Pakistan odgrywa istotną rolę w procesie redefinicji interesów bezpieczeństwa Chin w regionie Indo-Pacyfiku oraz zwiększa możliwości ich projekcji potęgi. Stosunki Pekinu z Islamabadem napełniają się nową treścią, szczególnie w kontekście formułowania amerykańskiej koncepcji bezpieczeństwa regionalnego, niosącej wyraźnie antychiński charakter. System powiązań sojuszniczych USA w regionie Indo- -Pacyfiku opiera się na państwach, których relacje z Chinami są napięte i historycznie obciążone. Wśród tych państw na pierwsze miejsce wysuwają się Indie. W tym kontekście Pakistan służy Chinom jako sojusznik poszerzający możliwości manewru w procesie równoważenia stosunków w regionie.