(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Niewątpliwie już za prezydentury Baracka Obamy Azja, a w tym Chiny, stała się kluczowym punktem polityki zagranicznej USA, zaś ogłoszony wówczas tzw. Zwrot ku Azji (Pivot to Asia) był tego niezbitym dowodem. Jednak podczas gdy Obama zdawał się jeszcze traktować Chiny jako swego strategicznego partnera, nie widząc w nich egzystencjalnego zagrożenia, Trump zdecydowanie zmienił to podejście i nadał nowy kierunek amerykańskiej strategii wobec Chin – odtąd Chiny oficjalnie stały się „strategicznym rywalem”, a cel to zahamowanie wzrostu Chin w kluczowych dziedzinach zagrażających bezpieczeństwu USA i ich globalnej hegemonii. Autor stawia tezę, iż Joe Biden w większości kontynuuje zdecydowany kurs Trumpa wobec Chin. Analizując i porównując oficjalne dokumenty rządu USA (Amerykańską Strategię Bezpieczeństwa z 2020 r. i 2022 r. oraz dwa kluczowe dokumenty/przemowy prezentujące podejście USA do Chin podczas administracji Donalda Trumpa i Joe Bidena), autor dochodzi do wniosku, iż obecny prezydent nie tylko kontynuuje kurs swego poprzednika, ale dodatkowo go wzmacnia w kilku wybranych dziedzinach, takich jak wysokie technologie czy ziemie rzadkie. Autor podejmuje również próbę wyjaśnienia przyczyn tej kontynuacji w podejściu USA do Chin.