(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Wejście w życie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce nałożyło na uczelnie obowiązek przyporządkowania studiów na danym kierunku do co najmniej jednej dyscypliny. W przypadku, gdy do danego kierunku przyporządkowano więcej niż jedną dyscyplinę, należy określić dyscyplinę wiodącą, w ramach której będzie uzyskiwana przez studentów ponad połowa zakładanych efektów uczenia się. Niniejszy artykuł ma na celu dokonanie analizy uwarunkowań prawnych i faktycznych tego obowiązku. Uwarunkowania prawne przeanalizowano poprzez dokonanie wykładni właściwych regulacji przedmiotowej ustawy oraz towarzyszącemu jej aktowi wykonawczemu, tj. rozporządzeniu Ministra Edukacji i Nauki z dnia 11 października 2022 r. w sprawie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych oraz dyscyplin artystycznych. Analizie poddano również stanowisko interpretacyjne nr 5/2020 Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej z dnia 2 lipca 2020 r. w sprawie przyporządkowania kierunków studiów do dyscyplin naukowych lub artystycznych. Uwarunkowania faktyczne zweryfikowano na przykładzie studiów na kierunku politologia przy wykorzystaniu danych zawartych w systemie teleinformatycznym RAD-on.