(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Relatywny i absolutny poziom wydatków publicznych oraz ich struktura są przedmiotami wielu sporów wśród ekonomistów i polityków. Procesy racjonalizacji i efektywności wydatków są bardzo złożone, co obecnie wynika zarówno ze specyfiki sektora publicznego, jak i z kryzysów i uwarunkowań otoczenia zewnętrznego, charakteryzującego się dużym stopniem niepewności. Celem rozważań jest analiza kierunków zmian w poziomie i strukturze wydatków publicznych w Polsce i Unii Europejskiej z perspektywy kryzysu związanego z epidemią COVID-19. Na tle szerszego, historycznego ujęcia zmian w kształtowaniu wydatków publicznych sformułowano propozycje de lege ferenda dalszej polityki kształtowania wydatków publicznych w erze tzw. czarnych łabędzi oraz wskazano na niebezpieczeństwa i zagrożenia z tym związane.