(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Wybory do Parlamentu Europejskiego są drugimi pod względem wielkości wyborami demokratycznymi na świecie przeprowadzanymi w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Głosując w tych wyborach, obywatele UE mają bezpośredni wpływ na skład Parlamentu Europejskiego i jego decyzje podejmowane przez kolejne pięć lat. Prawo jest regulowane zarówno w ustawodawstwie unijnym wprowadzającym wspólne przepisy dla państw członkowskich, jak i szczegółowo zróżnicowanymi przepisami krajowymi. Z tego względu omawiane wybory realizowane są zgodnie z zasadami określonymi w uregulowaniach traktatowych i ordynacjach wyborczych poszczególnych krajów. Niniejszy artykuł omawia szczegółowo zagadnienia związane m.in. z prawami wyborczymi, procedurą i organizacją wyborów do PE, stosowanym systemem głosowania oraz przedstawia kwestie dotyczące frekwencji w poszczególnych okręgach wyborczych w odniesieniu do wyborów do PE przeprowadzonych w Polsce w 2019 roku.