(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Celem artykułu jest analiza reform Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony (WPBiO) Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem nowej strategii bezpieczeństwa zewnętrznego UE przyjętej w 2016 roku oraz jej ewolucja, osiągnięcia i niepowodzenia w latach 2016-2023. Ponadto zostanie tutaj ukazane stanowisko Unii Europejskiej wobec agresji Rosji na Ukrainę 24 lutego 2022 roku i jej wpływ na ewolucję i reformy WPBiO oraz niezbędne zmiany w unijnej polityce zagranicznej i strategii na rzecz bezpieczeństwa Europy. Tezą główną jest tutaj konstatacja, że dotychczasowe reformy WSBiO Unii Europejskiej miały charakter defensywny i w związku z obecną sytuacją międzynarodową powinna ona ulec radykalnej zmianie. M. in unijna polityka soft power powinna zostać uzupełniona o działania typu hart power. Zmianie ulec powinien też proces podejmowania decyzji w sprawach dotyczących polityki zagranicznej i bezpieczeństwa UE, a zwłaszcza pilnej reformy wymaga stosowanie unijnego weta. Nie będzie to łatwe do zrealizowania, ale jest konieczne, aby Unia Europejska mogła szybko i skutecznie reagować na pojawiające się zagrożenia dla bezpieczeństwa jej członków i pokoju w Europie.