(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Celem artykułu jest zbadanie zmian na krajowym rynku pracy w okresie pandemii. Głównie chodzi o zanalizowanie i ocenienie zmian, jakie zachodzą w okresie pandemii w porównaniu z rokiem poprzednim, jak również okresem poprzednim. Do zbadania zmian zostaną wykorzystane dane dotyczące: przeciętnego zatrudnienia w sektorze przedsiębiorstw (podmioty gospodarcze o liczbie pracujących powyżej 9 osób), bezrobocia zarejestrowanego (stan w końcu okresu), stopy bezrobocia rejestrowanego (stan w końcu okresu), przeciętnego miesięcznego nominalnego wynagrodzenia brutto w sektorze przedsiębiorstw oraz przeciętnego miesięcznego realnego wynagrodzenia brutto w sektorze przedsiębiorstw. Do analizy i oceny zostaną wykorzystane miesięczne dane za lata 2020 i 2021. Na podstawie tych danych zostanie przeprowadzona analiza statystyczna wykorzystująca dynamikę zmian. Dynamika będzie przeprowadzona na dwa sposoby: analogiczny okres roku poprzedniego = 100, okres poprzedni = 100. Wykorzystane dane publikowane są na stronie Głównego Urzędu Statystycznego w Warszawie.