Determinants of Business Cycles Synchronization in the European Union – 1991–2011 (Economic and Political Thought, 2013)
Dalsza integracja gospodarcza i monetarna w Europie jest obecnie w staniezawieszenia z powodu kryzysu, a także pytań dotyczących ewentualnegowykluczenia Grecji z Unii. W takich warunkach szczególnie ważne jestprzyjrzenie się, czy zintegrowana Europa zdoła poradzić sobie z przyszłymiproblemami oraz czy integracja gospodarcza i monetarna może być pomocna,czy raczej będzie stanowić problem. Głównym celem niniejszego opracowaniajest sprawdzenie, do jakiego stopnia cykle koniunkturalne są zsynchronizowanew strefie euro oraz Unii Europejskiej oraz, jakie są główne determinantysynchronizacji cykli koniunkturalnych. W tym celu podejmowane sąnastępujące kroki: po pierwsze, odnosimy się do teorii optymalnego obszaruwalutowego, aby zobaczyć, jakie warunki wymagają spełnienia, jeśli UniaEuropejska i strefa euro będą mogły zastosować wspólną politykę monetarnąw odpowiedzi na wstrząsy gospodarcze. Następnie przedstawione są wszystkiekonieczne wyjaśnienia metodologiczne. Zastosowana jest analiza danychwstępnych w celu określenia, jak kształtowały się cykle koniunkturalne i ichdeterminanty w ostatnich 20 latach, a także analiza danych panelowychw celu sprawdzenia, jak owe determinanty wpływają na synchronizację cyklikoniunkturalnych. Głównym ustaleniem niniejszego opracowania jest to, żechociaż w Unii Europejskiej i strefie euro postępowała synchronizacja cyklikoniunkturalnych, postępowała również specjalizacja – dywergencja w strukturzeprodukcji. W przyszłości może to spowodować, że cykle koniunkturalnebędą słabiej zsynchronizowane.