(untitled) (Economic and Political Thought, 2013)
Dalsza integracja gospodarcza i monetarna w Europie jest obecnie w stanie zawieszenia z powodu kryzysu, a także pytań dotyczących ewentualnego wykluczenia Grecji z Unii. W takich warunkach szczególnie ważne jest przyjrzenie się, czy zintegrowana Europa zdoła poradzić sobie z przyszłymi problemami oraz czy integracja gospodarcza i monetarna może być pomocna, czy raczej będzie stanowić problem. Głównym celem niniejszego opracowania jest sprawdzenie, do jakiego stopnia cykle koniunkturalne są zsynchronizowane w strefie euro oraz Unii Europejskiej oraz, jakie są główne determinanty synchronizacji cykli koniunkturalnych. W tym celu podejmowane są następujące kroki: po pierwsze, odnosimy się do teorii optymalnego obszaru walutowego, aby zobaczyć, jakie warunki wymagają spełnienia, jeśli Unia Europejska i strefa euro będą mogły zastosować wspólną politykę monetarną w odpowiedzi na wstrząsy gospodarcze. Następnie przedstawione są wszystkie konieczne wyjaśnienia metodologiczne. Zastosowana jest analiza danych wstępnych w celu określenia, jak kształtowały się cykle koniunkturalne i ich determinanty w ostatnich 20 latach, a także analiza danych panelowych w celu sprawdzenia, jak owe determinanty wpływają na synchronizację cykli koniunkturalnych. Głównym ustaleniem niniejszego opracowania jest to, że chociaż w Unii Europejskiej i strefie euro postępowała synchronizacja cykli koniunkturalnych, postępowała również specjalizacja – dywergencja w strukturze produkcji. W przyszłości może to spowodować, że cykle koniunkturalne będą słabiej zsynchronizowane.