Optymalny podatek dochodowy od osób prawnych - Tchórzewski, Mateusz (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wybranych poglądów przedstawicieli nauki prawa finansowego i ekonomii na pożądany kształt systemu podatkowego, a w szczególności podatku dochodowego od osób prawnych. Autor starał się dokonać tego w formie czytelnej zarówno dla prawnika, ekonomisty, jak też laika. W pierwszej kolejności zostały omówione niektóre postulaty stawiane przed systemem podatkowym przez ekonomistów, jak również przedstawienie krótkookresowych efektów polityki fiskalnej na bazie modelu IS-LM. W dalszej części pracy omówiono wybrane poglądy doktryny prawa finansowego na temat podatków dochodowych, a w szczególności podatku dochodowego od osób prawnych. Praca zawiera również opis wybranych instytucji amerykańskiego prawa podatkowego oraz pewne propozycje zastosowania amerykańskich doświadczeń w Polsce. Artykuł ten stanowi próbę szerokiego podejścia do problematyki podatku dochodowego, a w szczególności podatku dochodowego od osób prawnych, obejmującego zarówno spojrzenie ekonomiczne, jak też prawnopodatkowe. Tak szerokie ujęcie zagadnienia wynika z przekonania, że kwestie związane z opodatkowaniem w znacznej mierze leżą na styku zainteresowań dwóch, pozornie bardzo odległych od siebie dyscyplin naukowych – prawa i ekonomii.