Teoretyczne aspekty analizy polityki zagranicznej państwa - Jaworski, Kamil (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem opracowania jest nie tylko próba przybliżenia podstawowych pojęć dotyczących analizy polityki zagranicznej państwa, ale przede wszystkim ukazanie, w jaki sposób właściwie wykorzystywać w badaniach nad tym zagadnieniem teorie stosunków międzynarodowych. W dynamicznie zmieniającym się świecie ewolucji podlega również samo pojęcie polityki zagranicznej. Autor przedstawia założenia kolejnych nurtów teoretycznych (realizmu i neorealizmu, geopolityki, liberalizmu i neoliberalizmu, globalizmu, konstruktywizmu oraz podejść alternatywnych), wskazując jednocześnie, że każdy z nich może mieć mocne i słabe strony, w zależności od przyjętego przez badacza poziomu analizy. Wychodząc z założenia, że teorie widzą świat przez pewien właściwy sobie pryzmat, autor dowodzi, że każda z osobna jest predestynowana do wyjaśniania określonego wycinka rzeczywistości. Stąd też wyszczególnionym trzem podstawowym poziomom analizy polityki zagranicznej państwa (systemowemu, państwowemu i jednostkowemu) przyporządkowuje on kolejne nurty badawcze, oferujące – jego zdaniem – największe w danym przypadku zdolności wyjaśniania zachodzących procesów.