11 lat systemu Euro: próba weryfikacji wybranych koncepcji teoretycznych dotyczących integracji europejskiej - Grosse, Tomasz Grzegorz (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem artykułu jest próba weryfikacji wybranych koncepcji teoretycznych integracji Europejskiej na podstawie 11 lat (1999–2010) funkcjonowania systemu wspólnej waluty w Europie. Analizie zostały poddane m.in.: koncepcja neofunkcjonalna, instytucjonalna, konstruktywistyczna, realizm oraz liberalne podejście międzyrządowe. Celem artykułu jest również wykazanie wzajemnej hierarchii między tymi koncepcjami teoretycznymi, które przynajmniej częściowo są uprawnione w stosunku do badanego systemu. Na podstawie analizy w końcowej części artykułu przedstawiono próbę prognozy wydarzeń w strefie euro.