Przyszłość globalizacji finansowej - Mikita, Małgorzata (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Celem artykułu jest przedstawienie zjawiska globalizacji finansowej przełomu XX i XXI wieku i podkreślenie zmian, jakie zaszły w intensywności tego procesu po globalnym kryzysie finansowym. Autorka szkicuje ponadto obraz globalizacji finansowej w przyszłości, podkreślając, że zmieni się jej charakter.