Scenariusze rozwoju zarządzania zasobami ludzkimi w reakcji na przemiany otoczenia zewnętrznego - Jamka, Beata (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (ZZL) jest istotnie zdeterminowane zewnętrznymi czynnikami wpływu. Celem niniejszego artykułu jest skupienie się na tych procesach, których istota i siła oddziaływania stawiają przed ZZL w najbliższej oraz dalszej przyszłości największe wyzwania oraz wskazanie alternatywnych scenariuszy reakcji na problemy przezeń generowane. Uwaga została więc skupiona na starzeniu się społeczeństwa (skutek przemian demograficznych), dematerializacji pracy (skutek przemian technologicznych) oraz finansjalizacji (skutek przemian rynkowych). Natomiast nakreślone scenariusze rozwoju ZZL to scenariusz „ekonomizujący”, który jest kontynuacją dotychczasowych reakcji przedsiębiorstw na zachodzące procesy globalne (tu: zarządzanie talentami, uelastycznianie pracy, zarządzanie przez pomiar) oraz scenariusz „humanizujący”, który jest zbudowany z podejść alternatywnych (tu: zarządzanie różnorodnością, flexicurity, społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw).