Rozszerzenie teorii perspektywy: analiza roli zwierzęcych instynktów oraz serii kolejnych gier w procesie podejmowania decyzji - Budiakivska, Valeriia (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Celem artykułu jest rozszerzenie teorii perspektywy sformułowanej przez psychologów Amosa Tverskiego i Daniela Kahnemana. W niniejszej pracy badany jest wpływ zwierzęcych instynktów (cena nabycia przez konkurenta, żal, wątpliwa informacja i oczekiwania) oraz wpływ serii kolejnych decyzji w warunkach ryzyka na adaptację punktu odniesienia. Głównym elementem opracowania jest empiryczny eksperyment na podstawie badania podejścia bezpośredniego. Kwestionariusz składa się z trzech części, reprezentujących różne rodzaje hipotez wymagających weryfikacji. Pierwsza część obejmuje pytania wielokrotnego wyboru, na które odpowiedzi udowodnią, że teoria perspektywy naprawdę działa w praktyce. W drugiej części uczestnicy są proszeni o wskazanie ceny niektórych aktywów, która maksymalizuje ich użyteczność. Ta część pokazuje, że najwyższa adaptacja punktu odniesienia była osiągnięta przez uczestników w zakresie reakcji na wysoką cenę zakupu przez konkurenta. Innym ważnym odkryciem tej części jest fakt, że pytani często wskazują najwyższą wartość oczekiwań jako cenę maksymalizacji ich użyteczności i nie wskazują wartości powyżej oczekiwań. Trzecia część kwestionariusza to wieloetapowa loteria, w której uczestnicy muszą wybierać spośród kilku wariantów ryzyka. Zauważono istotną tendencję podczas tego eksperymentu: punkt odniesienia dostosowuje się szybciej u osób mających kolejne straty niż wśród tych, które mają kolejne zyski. Można zatem wywnioskować, że czas dostosowania punktu odniesienia podczas kolejnych zwycięstw jest dłuższy niż podczas kolejnych porażek.