Waluta alternatywna jako dobro wspólne - Łukasiewicz-Kamińska, Agnieszka (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Waluty alternatywne, zwane również walutami lokalnymi, stają się coraz bardziej popularnym środkiem płatniczym. Na świecie obecnie jest około czterech tysięcy alternatywnych walut. Nie emitują ich państwa lecz gminy, miasta, a nawet osoby prywatne. Dynamiczny rozwój Internetu i innowacji komunikacyjno-technologicznych przyczynił się do rozwoju cyfrowych walut alternatywnych dzięki możliwości tworzenia platform, portali wymiany i zawiązywania społeczności internetowych. Przedmiotem opracowania jest analiza waluty alternatywnej jako dobra wspólnego, przeprowadzona na podstawie badania literaturowego. Dla realizacji tego zamysłu wyjaśniono pojęcie dobra wspólnego. Następnie przedstawiono pojęcie waluty alternatywnej i przykłady takich walut.