Amerykański zwrot w kierunku Azji i Pacyfiku: problemy i wyzwania - Pietrewicz, Oskar (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie głównych motywów, założeń i wymiarów realizowanej polityki zagranicznej USA w regionie Azji i Pacyfiku. W opinii autora amerykański zwrot w kierunku azjatycko-pacyficznym jest podyktowany w przeważającej mierze czynnikami gospodarczymi i służy utrzymaniu stosunkowo silnej pozycji USA w regionie w obliczu rosnącej mocarstwowości Chin. Dla zobrazowania charakteru amerykańskiego zaangażowania w regionie Azji i Pacyfiku skupiono się na trzech wymiarach analizowanego zagadnienia: militarnym, dyplomatycznym i gospodarczym. W pracy zwrócono również uwagę na ciągłość polityki zagranicznej USA w regionie i zastanowiono się, czy jest on jednoznacznie skazany na rywalizację amerykańsko-chińską.