Islam w niemieckim dyskursie społeczno-politycznym - Garczewski, Krzysztof (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Autor niniejszego artykułu zastanawia się nad współczesną rolą i miejscem islamu w dyskursie Republiki Federalnej Niemiec. Wśród podmiotów tego dyskursu znajdziemy w tekście m.in. polityków, organizacje zrzeszające muzułmanów, przedstawicieli innych religii, niemieckie media oraz sądy. Analizie poddano wybrane wydarzenia odnoszące się do polityki wielokulturowości w tym państwie, np. organizowane corocznie tzw. Dni Otwartego Meczetu. W artykule wskazano zarówno na pozytywne, jak i negatywne aspekty związane z życiem muzułmanów w Niemczech. Zostały również przedstawione działania niemieckiego państwa na rzecz walki z islamskim fundamentalizmem, w tym wobec skrajnej grupy salafitów. W tekście analizowano ponadto postawę niemieckiego społeczeństwa wobec islamu i jego wyznawców. Poruszono też tematykę związaną z działaniami antyislamskiego ruchu Pegida, który powstał w Dreźnie w 2014 r. Jego aktywność wywołała ożywione dyskusje zarówno w samych Niemczech, jak również w innych europejskich państwach.