Liberalne wymiary integracji europejskiej. Koncepcja Guya Verhofstadta - Zaremba, Agnieszka (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł dotyczy nowej wizji integracji europejskiej sformułowanej przez Guy’a Verhofstadta, charyzmatycznego i bezkompromisowego przywódcy europejskich liberałów. Koncepcja opiera się na sześciu punktach, wymagających przewartościowania: nowym federalizmie i demokratyzacji Unii, reformie finansów europejskich, polityce ekologicznej, alterglobalizmie europejskim, polityce bezpieczeństwa Unii i armii europejskiej, polityce zagranicznej. Liberałowie, pomimo trudności politycznych i porażce w ostatnich wyborach europejskich, nadal są znaczącą siłą w Parlamencie Europejskim. ALDE potrafi stworzyć świeżą koncepcję integracji dopasowaną do dynamicznych zmian na kontynencie.