Ubóstwo i wykluczenie społeczne w kontekście strategii „Europa 2020”: postępy w realizacji - Kawiorska, Dorota; Witoń, Agnieszka (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Celem artykułu było zbadanie stopnia realizacji celu strategii „Europa 2020” w zakresie walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym na półmetku funkcjonowania strategii. Dodatkowo, celem była także analiza stopnia realizacji celów krajowych w poszczególnych państwach UE. Postawiona hipoteza badawcza postulowała, że przyjęty w ramach strategii „Europa 2020” dla całej Unii ilościowy parametr zmniejszenia liczby osób zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym o 20 mln był zbyt ambitny, a prawdopodobieństwo jego realizacji w przyjętym w ramach strategii horyzoncie czasowym jest znikome. W badaniu zastosowano metody analizy danych statystycznych, a także metodę aglomeracyjną Warda. Przeprowadzone analizy pozwalają na stwierdzenie, że przyjęty w strategii ilościowy parametr dla realizacji wyznaczonego celu, w kontekście całej UE, jest zbyt wygórowany. Zbyt ambitne okazały się też liczne cele krajowe.