Stolica Apostolska w służbie pojednania - Solarz, Anna M. (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Stolica Apostolska działa w stosunkach międzynarodowych posługując się zarówno klasyczną dyplomacją, jak i tzw. dyplomacją drugiego toru. W obu przypadkach najważniejszym „interesem” Kościoła pozostaje zapewnienie swoim wiernym możliwości nieskrępowanego praktykowania swojego kultu, co służy upowszechnianiu wolności religijnej w świecie. Pojednanie stanowi element watykańskiej strategii „oczyszczenia pamięci”, którą zaproponował światu Jan Paweł II po zakończeniu zimnej wojny. Tylko zachowanie jej podstawowych warunków, którymi są prawda, sprawiedliwość, przebaczenie i pojednanie może zapewnić w świecie trwały i prawdziwy pokój.