Zróżnicowanie geograficzne polskiego handlu zagranicznego i wpływ pandemii COVID-19 - Wilczewski, Natalia; Bryk, Magdalena (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie struktury wymiany handlowej Polski z głównymi partnerami w latach 2015–2020. Autorki artykułu stawiają tezę, że zróżnicowanie geograficzne polskiego handlu – w tym dodatni bilans z krajami UE i ujemny z pozostałymi krajami – wynika ze struktury importu i eksportu, uzależnionej od kategorii towaru, którym się handluje. Innym znaczącym czynnikiem dla ładu gospodarczego jest łatwość prowadzenia biznesu, w ostatnim czasie jednak na gospodarkę świata, w tym krajów UE, silnie oddziałuje pandemia koronawirusa. Przyczyniła się ona również do znacznego osłabienia polskiego handlu zagranicznego – możemy zaobserwować negatywne zmiany w pierwszym kwartale 2020 roku. W pierwszej części artykułu dokonano analizy handlu zagranicznego Polski w okresie 2015–2020. Następnie omówiono zróżnicowanie handlu z głównymi partnerami w eksporcie i imporcie. Od wielu lat niezmiennie naczelnymi partnerami eksportowymi Polski były Niemcy, Czechy oraz Wielka Brytania. Za główną przyczynę dysproporcji w bilansie handlowym uznano kategorie towaru, którymi Polska handluje. Polska osiąga dobre wyniki w eksporcie dzięki sukcesywnie zwiększającemu się geograficznemu zróżnicowaniu kierunków ekspansji handlu.