Analiza wybranych czynników wpływających na rozwój zjawiska post-prawdy w polityce we współczesnym świecie - Porzuczek, Emilia (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2022)
Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić kluczowe czynniki, które znacząco wpływają na rozwój zjawiska post-prawdy w polityce. Praca ilustruje szereg przyczyn zmniejszającego się znaczenia prawdy i faktów w polityce w obecnych czasach. Co więcej, artykuł rzuca światło na znaczącą rolę mediów społecznościowych, jeśli chodzi o polityczne wydarzenia w erze post-prawdy. Analiza ukazuje również czynniki, które wyraźnie przyczyniły się do pojawienia się zjawiska post-prawdy w obszarze polityki w XXI wieku. Tekst porusza zagadnienia ściśle związane z teorią mediów i komunikacją polityczną. Należy zaznaczyć, że post-prawda pozostaje palącym i niebezpiecznym problemem, który może kształtować rynek medialny oraz wpływać na realia polityczne na całym świecie.