Wybrane zagadnienia udziału Niemiec w pracach nad Traktatem ustanawiającym Konstytucję dla Europy i Traktat lizboński - Tomaszyk, Mikołaj (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
W artykule autor analizuje wkład niemieckiej dyplomacji w najnowsze wydarzenia polityczne i gospodarcze integracji europejskiej. W szerokim kontekście spraw, którymi w ostatnich latach żyje Unia Europejska, np. walką ze skutkami kryzysu gospodarczego, przygotowywaniem nowych Wieloletnich Ram Finansowych UE na lata 2014–2020, trwającą od 2009 roku implementacją wspólnotową Traktatu z Lizbony, zmianą tego dokumentu motywowaną opracowywaniem mechanizmów ściślejszego zarządzania gospodarczego, wskazać można na przywódczą rolę rządu Niemiec w kluczowych dla UE sprawach. Dyplomację RFN cechuje w tym względzie konsekwentna, otwarta na zmiany w otoczeniu międzynarodowym UE, pragmatyczna polityka europejska. Obejmuje ona swym zasięgiem zasadnicze dla Unii Europejskiej sprawy, począwszy od jej największego w historii rozszerzenia poprzez reformę traktatową na opracowywaniu scenariuszy zwalczających skutki kryzysu ekonomicznego skończywszy. Analiza wkładu dyplomacji niemieckiej w wymienione działania UE wskazuje na jej ważną rolę: kreatora unijnych rozwiązań, mediatora i konstruktora przełomowych porozumień. Tym samym dzięki umiejętnie prowadzonej polityce koalicji formalnych i nieformalnych Niemcy skutecznie realizują swój plan działania w odniesieniu do UE, dążąc do maksymalizacji korzyści wynikających z członkostwa w tej organizacji.