Co z suwerennością Polski po dziesięciu latach członkostwa w Unii Europejskiej? - Fiszer, Józef M. (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Suwerenność państwa jest jego wyjątkową wartością i zarazem cechą prawno-międzynarodową, która wyróżnia je spośród innych państw, świadczy bowiem o jego niepodległości i niezależności. Państwo suwerenne to państwo prowadzące własną, niczym – poza prawem i międzynarodowymi sojuszami – nieograniczoną politykę wewnętrzną i zagraniczną. Niniejsze opracowanie jest próbą pokazania wpływu akcesji Polski do Unii Europejskiej na jej suwerenność narodową. Autor stawia tutaj wiele ciekawych pytań, tez i hipotez oraz próbuje pokazać, że dobrowolne członkostwo w UE było niezbędne i nieuniknione oraz, że wzmacnia ono suwerenność Polski i służy polskiej racji stanu. Pokazuje też, że Unia Europejska, jeśli chce odgrywać istotną rolę w nowym ładzie międzynarodowym, musi przekształcić się z unii gospodarczo- walutowej w silną federację państw narodowych, która obejmie również unię fiskalną, bankową, społeczno-polityczną i wojskową.