Turcja a dynamika przemian na Bliskim Wschodzie. Casus stosunków turecko-syryjskich - Wódka, Jakub (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł analizuje przemiany zachodzące w relacjach między Turcją a Syrią – dwoma istotnymi podmiotami bliskowschodniej polityki, osadzając je w szerszym, bliskowschodnim kontekście. W ostatniej dekadzie stosunki turecko-syryjskie – zarówno w warstwie politycznej, jak i gospodarczej – uległy znacznemu ociepleniu, nabierając wymiaru de facto strategicznego. Istotny wpływ na intensyfikację stosunków dwustronnych miała „nowa” polityka Turcji względem Bliskiego Wschodu, wpisująca się w doktrynę „zero problemów z sąsiadami” i wykorzystująca instrumenty „miękkiej siły”. Wydarzenia Arabskiej Wiosny i impas w konflikcie syryjskim sprawiły, że Turcja i Syria ze strategicznych partnerów znów przekształciły się w geopolitycznych rywali. Artykuł ukazuje więc ograniczony potencjał kształtowania przez Ankarę własnego sąsiedztwa i, szerzej, sytuacji na Bliskim Wschodzie.