Przedsiębiorstwa zarządzane niekonwencjonalnie - Błoński, Mieczysław (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Większość przedsiębiorstw na świecie jest zarządzana konwencjonalnie. Jednakże istnieją firmy zarządzane niekonwencjonalnie, które osiągają znakomite wyniki. Jedną z nich jest indyjska Mumbai Tiffin Box Suppliers Association, znana jako „Dabbawala”. Zatrudnia w większości analfabetów, jest niezwykle prostą strukturą, a popełnia tylko jeden błąd na 8 mln wykonanych dostaw. Inną niekonwencjonalną firmą jest brazylijskie Semko, stosujące „radykalne rozwiązania demokratyczne”. Jeszcze inne firmy to amerykańskie przedsiębiorstwa W.L. Gore & Associates oraz Morning Star. Pierwsze pozostawia pracownikom całkowitą swobodę i wyzwala nadzwyczajne zaangażowanie. Drugie stawia na „samozarządzanie”. Kolejne firmy zarządzane niekonwencjonalnie to hiszpański Banco Popular, zorganizowany w formie odwróconej piramidy oraz polski oddział brytyjskiej firmy Hays, obdarzający pracowników niezwykle dużym zaufaniem. Wszystkie te firmy osiągają nadzwyczajne wyniki.