Europa i świat w austriackiej polityce w kontekście wyborów do Rady Narodowej w 2013 roku - Garczewski, Krzysztof (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
W tekście autor zastanawia się nad rolą, jaką odgrywała problematyka międzynarodowa w polityce Austrii, z perspektywy wyborów do Rady Narodowej, które odbyły się 29 września 2013 roku. W artykule przeanalizowano stanowiska poszczególnych austriackich partii politycznych, odnoszących się do tych kwestii: Socjaldemokratycznej Partii Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs – SPÖ); Austriackiej Partii Ludowej (Österreichische Volkspartei – ÖVP); Wolnościowej Partii Austrii (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ); Zielonych – Zielonej Alternatywy (Die Grünen – Die Grüne Alternative – GRÜNE); Team Stronach dla Austrii (Team Stronach für Österreich – TS); NEOS – Nowej Austrii i Liberalnego Forum (Neos – Das Neue Österreich und Liberales Forum) oraz Sojuszu na rzecz Przyszłości Austrii (Bündnis Zukunft Österreich – BZÖ). Opisano rolę, jaką odgrywają organizacje międzynarodowe we współczesnej polityce tego państwa. Zwrócono m.in. uwagę na toczącą się wówczas w tym kraju debatę nad udziałem austriackich wojsk w misjach ONZ. Istotnym elementem jest również rola historii we współczesnym dyskursie nad austriacką polityką zagraniczną. Na uwagę zasługują w szczególności problemy związane z postawą wobec nazistowskiej przeszłości tego państwa.