Sytuacja międzynarodowa Polski oraz jej polityka zagraniczna w latach 2002–2005 - Chojan, Adrian (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Lata 2002–2005 to specyficzny okres w polskiej polityce zagranicznej. Z jednej strony krystalizowało się nasze przyszłe członkostwo w Unii Europejskiej, a z drugiej rosło polskie zaangażowanie w konflikty w Iraku i Afganistanie. Niniejszy tekst jest próbą analizy sytuacji międzynarodowej Polski w tym okresie oraz jej wpływu na prowadzoną przez nas politykę zagraniczną. Jednym z jego celów jest weryfikacja tezy, że lata 2002–2005 stanowiły ostatki konsensusu w polityce zagranicznej Polski między głównymi siłami politycznymi w Polsce. Treść opracowania obejmuje takie zagadnienia, jak: zakończenie negocjacji akcesyjnych i pierwszy rok członkostwa, rola Polski w stosunkach transatlantyckich oraz polityka ówczesnych władz wobec państw Europy Wschodniej.