Waluty światowe jako fundamenty kapitalizmu w procesie globalizacji - Kostrubiec, Beniamin (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Celem tego opracowania jest identyfikacja stadiów rozwojowych dolara amerykańskiego i trójki walut orbitujących wokół niego (euro, funta szterlinga, franka szwajcarskiego) za pomocą metod ekonometrycznych oraz dokonanie porównań z zamiarem naświetlenia mechanizmu długookresowych przekształceń wartości pieniądza światowego. Rozpatrywano nie tylko dynamikę zmian kursów walutowych w czasie, ale również zależności przyczynowo- -skutkowe tych zmian. Posłużyło to do sporządzenia prognozy zmian wartości dolara do 2024 roku oraz wartości euro do 2020 roku.