Ordoliberalizm jako recepta na reformę kapitalizmu - Dahl, Martin (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy ordoliberalizm może być skutecznym sposobem na reformę kapitalizmu. Współczesny kryzys finansowy i ekonomiczny, który trapi gospodarkę światową od 2008 roku, obnażył słabości popularnej i realizowanej od lat 80. XX wieku doktryny neoliberalnej, przyczyniając się do pogłębienia refleksji nad słabościami obowiązującego w większości państw świata systemu kapitalistycznego. Jako metodę badawczą użyto analizę teoretyczną wybranych publikacji oraz źródeł internetowych. W pierwszej części opracowania autor przedstawia istotę i pojęcie kapitalizmu oraz główne założenia teorii ordoliberalnej. Następnie próbuje określić przyczyny globalnych problemów społeczno-ekonomicznych, analizując również źródła zagrożeń dla współczesnego kapitalizmu. Na zakończenie przedstawione są wnioski oraz zarys niezbędnych działań mających na celu naprawę ustroju kapitalistycznego. Konkluzją przeprowadzonej analizy jest twierdzenie, że teoria ordoliberalizmu może być użyteczną inspiracją dla naprawy współczesnego kapitalizmu. Może być również przydatna w przygotowywaniu założeń polityki społeczno-gospodarczej w poszczególnych państwach.