Rewolucja 2015 – powrót do arabskich rewolucji - Wróblewski, Artur W. (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Artykuł opisuje główne przyczyny sprawcze fali rewolucji, która ogarnęła kraje arabskie Bliskiego Wschodu, analizując fiasko transformacji poprzez odniesienie się do zewnętrznych i wewnętrznych źródeł konfliktów w wybranych krajach regionu, takich jak Egipt, Tunezja, Libia oraz Syria. Analizie systemowych problemów służy odwołanie do rewolucyjnych doświadczeń przeszłości, takich jak transformacja ustrojowa w Europie Środkowo-Wschodniej w latach 1989–91. Pozwala to na dostrzeżenie i zrozumienie różnic między Arabską Wiosną a na przykład doświadczeniem transformacji w Europie Środkowo- Wschodniej, gdzie istotną rolę odegrały również aspekty etyczne rewolucji – co przygotowało grunt pod przemiany systemowe. Artykuł ukazuje również błędy, jakie kraje zachodnie popełniły na Bliskim Wschodzie, przyczyniając się wydatnie do obecnej nieufności klasy politycznej i pomagając nieświadomie Rosji w umacnianiu jej geopolitycznych wpływów na tym obszarze.