Chińska Republika Ludowa wobec regionu Arktyki - Środoń, Magdalena (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2015)
Przeobrażenia regionu arktycznego wywołują poważne implikacje zarówno dla krajów arktycznych, jak i pozostałych uczestników stosunków międzynarodowych. Przez wzgląd na uwarunkowania geograficzne, ekonomiczne i polityczne jednym z państw, które ze szczególną uwagą obserwuje rozwój sytuacji za północnym kołem podbiegunowym, jest Chińska Republika Ludowa. Niniejszy artykuł analizuje aspekty chińskiego zainteresowania regionem w kontekście dostępu do surowców, przyszłego otwarcia arktycznych szlaków żeglugowych oraz możliwości realizowania badań, poruszając jednocześnie problem relacji z państwami arktycznymi.