Pomagać? Pomagamy! Polska w światowym systemie współpracy rozwojowej - Szymoniczek, Joanna (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Przystąpienie do OECD i UE oznaczało dla Polski, że włączy się ona w działania pomocowe związane z międzynarodową współpracą rozwojową. Taka aktywność budzi od początku kontrowersje wśród polityków i społeczeństwa polskiego, bowiem Polska z państwa-biorcy różnej pomocy, ma się stać państwem-donatorem. Za polską pomoc odpowiada przede wszystkim Ministerstwo Spraw Zagranicznych i funkcjonujący w jego strukturze Departament Współpracy Rozwojowej. Od 2015 roku jesteśmy zobowiązani przekazywać 0,33% PKB, jednak nie wywiązujemy się z tych ustaleń. Środki, które udało się wygospodarować, przekazywane są tzw. państwom priorytetowym, czyli Białorusi, Gruzji, Mołdawii i Ukrainie oraz Etiopii, Kenii, Mjanmarowi, Palestynie, Senegalowi i Tanzanii.